Buddhabowl

publicerat i Gryn & ris, Potatis & rotfrukt;
 
Buddhabowl
1 dl quinoa tricolore
1 st sötpotatis
4 st potatisar
olivolja
salt
timjan
1 st morot (stor)
1 tsk citronsaft
hackad koriander
1 st avokado
1/2 dl créme fraîche
chiliflakes
2 tsk limesaft
2 st romantikatomater
1 st schalottenlök
fetaost

Gör såhär: Koka upp 2 dl vatten med salt och lägg i 1 dl quinoa. Låt koka på medelvärme under lock i 10 minuter, tag av plattan och låt vila i 5 minuter under lock. Skär potatis i klyftor och sötpotatis i mindre kuber. Blanda med olivolja, salt och timjan. Sätt i ugn på 225 grader i 12 + 12 minuter. Vänd efter halva tiden. Riv morot, blanda med citronsaft och koriander och lite svartpeppar. Låt marinera i kylskåpet till servering. Mosa en avokado och blanda med limesaft, chiliflakes och créme fraîche. Servera alla komponenter med fetaost, hackad tomat och lök. 

 

Quorngryta - basic

publicerat i Soppa & gryta;
 
Du behöver:
150 gram frysta quornbitar.
1 liten gul lök
1 liten röd paprika
1 vitlöksklyfta
100 gram konserverade champinjoner
1+1 msk smör
2 tsk mjöl
2 dl matgrädde (späd med vatten)
svampfond, salt, peppar
 
Gör såhär: stek  quornbitar på medelvärme i ca. 5 minuter. Hacka lök, paprika, vitlöksklyfta och champinjoner. Stek med quornbitarna i lite smör tills det är mjukt. Tillsätt en ytterligare matsked smör och stek in mjöl ordentligt i smöret (annars kommer grytan smaka mjöl) innan du tillsätter matgrädde/ gräddmjölk i omgångar och låt puttra. Smaka av med svampfond, salt och peppar. Servera med ris och vinbärsgelé.