Vegetarisk pad thai

publicerat i Pasta & nudlar;
 
 
Wokdressing
1/2 lime
25 gram ingefära
1 vitlöksklyfta
1 msk socker
2,5 dl japansk soja
1/2 msk sambal oelek
1 msk vitvinsvinäger
~1 dl salta rostade jordnötter

Gör såhär: Grovhacka vitlök och ingefära. Pressa ner saften från en lime. Lägg det tillsammans med resten av ingredienserna i en mixerskål och mixa så slät som möjligt med en stavmixer. Använd som wokdressing i en pad thai eller andra grönsaksrätter.
 
 
Pad thai
1 orange paprika
1 rödlök
Olja
2 vitlöksklyftor
2 st ägg
1 pak choi
1 morot
2 portoner risnudlar
Wokdressing enligt ovan
limeklyftor
krossade jordnötter

Gör såhär: Koka risnudlar och skölj i kallt vatten (enligt förpackning). Ställ åt sidan medan det droppar av. Hetta upp olja i en stor stekpanna eller wokpanna och woka strimlad paprika och klyftad rödlök ett par minuter. Tillsätt två pressade vitlöksklyftor och woka någon minut till. Fös grönsakerna åt sidan och knäck två ägg i den fria delen av pannan. Krossa sönder ägget och låt det steka i scramblebitar. Blanda ihop med grönsakerna. Tillsätt en sköljd pack choi delad i mindre bitar, en grovriven morot, de kalla nudlarna och hela woksåsen. Blanda samman och tag av plattan. Servera omedelbarn med limeklyftor att klämma över samt krossade jordnötter.
 
 

Fyllda smördegspinnar

publicerat i Förrätt & tilltugg;
 
Smördegspinnar
1 st fryst smördegsplatta
2 msk philadelphia
1 msk kronärtskockskräm
1 vispat ägg
1 tsk sesamfrön

Gör såhär: tina plattan och kavla den till dubbel ytstorlek. Bred philadelphia över den först och sedan kronärtskockskräm. Skär plattan i fem "remsor" och rulla dem i varin ända åt varsitt håll, så att innehållet är liksom "inåt". Lägg på en plåt och pensla med det vispade ägget. Strö över sesamfrön och grädda i ugnen i 14 minuter på 225 grader.
 
 

Pastasallad med getost

publicerat i Sallad & wrap;
På sommaren är det mycket paj, tacos och sallader som gäller i vanliga fall. Eller frukost till middag. Jag vet att många tycker så i värmen. Här i Umeå har det inte varit särskilt varmt, utom igår. Så jag gjorde en variant av salladen som ni ser i min header!
 

Pastasallad 2 port:
3 dl pastafjärilar
Salt
1 stor morot
1/2 rödlök
1 dm gurka
3 msk vinägrette
1 blandsalladpåse
Getost

Gör såhär: Koka upp en kastrull med vatten och salt. Koka pastan stormigt enligt förpackningen. Skölj dem kalla i ett durkslag. Skala och riv en morot, finhacka en rödlök och kärna ur och finhacka en gurka. Blanda kall pasta och grönsaker med vinägretten (vi körde på grekisk vinägrette som var färdig, men måste finnas tusen recept på egna via google). Ställ in i kylen tills det är dags att äta. Vid servering, vänd ner en välsköljd salladsblandning och servera med getost.